January 27, 2023

Poetin zal China te hulp schieten als het oorlog voert tegen Taiwan, en de Russische senator geloften geeft – maar Moskou zal steun verwachten voor de oorlog van het Kremlin in Oekraïne

Advertentie

Een vooraanstaande Russische senator heeft gezworen dat Vladimir Poetin China te hulp zal komen als het ten strijde trekt tegen Taiwan. Maar Vladimir Dzhabarov (foto links), de eerste vice-voorzitter van het internationale comité in de Russische Federatieraad, zei dat de steun van het Kremlin zou worden aangeboden op voorwaarde dat Peking steun in natura zou betuigen aan de oorlog in Oekraïne. ‘Ik zie geen reden om te weigeren China te helpen’, verklaarde de politicus. ‘Maar ik zou graag een tweerichtingsverkeer zien met China. Het betekent dat we wat moeten hebben aan deze samenwerking.’

Poetin en de Chinese president Xi Jinping (beiden op de foto) hebben de afgelopen jaren ogenschijnlijk nauwe banden onderhouden, maar er is bezorgdheid in Moskou dat Peking tot nu toe heeft geweigerd openlijk steun te verlenen aan de ‘speciale militaire operatie’ van het Kremlin die op 24 februari werd gelanceerd. spanningen tussen China en Taiwan nadat de Amerikaanse huisspreker Nancy Pelosi een onaangekondigd diplomatiek bezoek bracht aan de zelfbesturende eilandnatie die Peking claimt als zijn eigen land. Nauwe Poetin-bondgenoot Dzhabarov maakte duidelijk dat Rusland klaar is om China te steunen in elk conflict over het betwiste eiland Taiwan – een stap die zijn antiwesterse alliantie zou consolideren.

‘Ik ben ervan overtuigd dat China in dit geval hoopt op een zekere hulp van Rusland… omdat het moeilijk zal zijn voor China om de Verenigde Staten te confronteren zonder de steun van Rusland’, zei hij. ‘Soms is het een kansspel en kan een conflict uitgroeien tot een grote oorlog. ‘Maar ik denk dat China zich in deze zin zeer voorzichtig gedraagt, op een zeer terughoudende manier, terwijl het zijn defensiepotentieel blijft opbouwen’, besloot Dzjabarov. De 69-jarige Russische wetgever en voormalig FSB-officier kreeg in 2018 dankzij een presidentieel decreet van Poetin de prestigieuze Alexander Nevsky-order ‘voor diensten bij het versterken van de Russische staat’.

See also  Oscar De La Hoya reignites his war of words with Canelo Alvarez after win against Gennady Golovkin

Dzhabarov deed zijn bewering toen China Pelosi’s bezoek aan Taiwan krachtig veroordeelde en een massale militaire oefening lanceerde waarbij het lucht- en zeeverkeer zal worden afgesneden als gevolg van uitgebreide live-vuuroefeningen die inbreuk maken op de Taiwanese wateren. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, bestempelde de reis van de spreker als een ‘complete farce’ en herhaalde de veelgebruikte zin van de Chinese diplomatie dat ‘zij die met vuur spelen, erdoor zullen omkomen’. Vorige week gebruikte de Chinese premier Xi Jinping dezelfde uitdrukking in een telefoontje naar de Amerikaanse president Joe Biden.

Woensdag vroeg berispte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Pelosi voor het ‘onbeschaamd’ doorgaan met de reis die maandag nog niet bevestigd was, en beweerde dat het ‘op kwaadaardige wijze inbreuk maakt op de soevereiniteit van China en schaamteloos deelneemt aan politieke provocaties’. ‘Het bewijst eens te meer dat sommige Amerikaanse politici ‘onruststokers’ zijn geworden in de betrekkingen tussen China en de VS’, aldus de verklaring. China’s Taiwan Affairs Office woog in en dreigde met ‘strafmaatregelen’ gericht op ‘die hard’ Taiwanese aanhangers van onafhankelijkheid. De militaire oefeningen van Peking zijn dinsdag begonnen met live-vuuroefeningen in en rond de Straat van Taiwan die tot zondag zullen duren. Afgebeeld: Nancy Pelosi (links) met de Taiwanese president Tsai Ing-Wen.

De grootschalige oefeningen vinden plaats op zes locaties in het land – waarvan er drie de territoriale wateren binnengaan in wat Taipei vandaag een ernstige schending van internationale normen noemde. Scheepvaart en luchtverkeer zullen in die gebieden ook worden gesloten in wat neerkomt op een blokkade, omdat experts zeggen dat Peking zijn vermogen oefent om het eiland af te sluiten van de buitenwereld in geval van oorlog.

See also  Taiwan reports China’s largest incursion into the air defense zone to date

In een korte toespraak tijdens een ontmoeting met de Taiwanese president Tsai Ing-wen deze week, zei Pelosi: ‘Vandaag de dag staat de wereld voor de keuze tussen democratie en autocratie. ‘Amerika’s vastberadenheid om de democratie te behouden, hier in Taiwan en over de hele wereld, blijft ijzersterk.’ Mevrouw Ing-wen voegde eraan toe dat het eiland van 23 miljoen niet geïntimideerd zou worden. ‘Geconfronteerd met opzettelijk verhoogde militaire dreigingen, zal Taiwan niet terugdeinzen. We zullen… de verdedigingslinie voor de democratie blijven verdedigen’, zei Tsai. Ze bedankte ook de 82-jarige Amerikaanse wetgever voor het ‘nemen van concrete maatregelen om op dit kritieke moment uw onwankelbare steun aan Taiwan te tonen’.